CRNA KRALJICA JEN-DVA-TRI

Crna (ili crvena) kraljica  jen-dva-tri idealna je za zabavu na livadi za one koji žele jednako razvijati brzinu i koncentraciju. Igra se može ponavljati onoliko puta koliko je zabavna suigračima, a da bi bila dovoljno dinamična potrebno je okupiti barem 5 – 6 igrača.

POTREBNO: Oznake za start i cilj

CILJ: Dotaknuti kraljicu prije nego ona opazi tebe

PRAVILA: Među igračima se odabire crna kraljica. Ona odlazi do oznake na cilju i okreće se leđima. Drugi igrači ostaju na startnoj crti. Crna kraljica mora glasno izgovoriti Crna kraljica jen-dva-tri i tada igrači kreću prema njoj. Kada kraljica izgovori svoj tekst smije se okrenuti prema igračima. U tom se trenutku svi igrači moraju zamrznuti, odnosno ne smiju se kretati. Ako kraljica opazi da se neki igrač miče vraća ga na startnu poziciju. Pobjednik je, jasno, onaj igrač koji prvi dođe do kraljice. Obično je taj igrač iduća crna kraljica. 

ZAŠTO JE CRNA KRALJICA JEN-DVA-TRI ODLIČNA IGRA?

Ova igra potiče djecu na kvalitetnu kontrolu pokreta, razvija njihovu koordinaciju i pravilno držanje tijela te ih potiče da budu pravedna i iskrena.

GUMI GUMI

Gumi gumi jedna je od najpopularnijih igara koja je obilježila brojna djetinjstva. Kako su dečki nosili loptu gdje god su krenuli, tako su djevojčice u džepu uvijek imale komad kvalitetne gume koja je bila glavni rekvizit za uživanje u poznatoj igri. Postoje mnoge varijacije, ali igra je uglavnom uključivala minimalno tri djevojčice od kojih dvije drže gumu napetom dok treća izvodi cijeli niz pokreta koji postupno postaju kompliciraniji. Zanimljivo je da gumi gumi ima zbilja dugu tradiciju; naime, ova je igra nastala početkom sedmog stoljeća u Kini, a svjetsku je popularnost stekla šezdesetih godina u Americi i Europi.

POTREBNO: Elastična traka, debljine jedan do dva centimetra dužine minimalno četiri metra

CILJ: Izvesti cijelu igru, sa svim koracima od zadataka na nižoj razini (na visini gležnjeva) do onih s podignutim rukama

PRAVILA: Svaka varijanta igre GUMI GUMI igra se u nekoliko razina (visina) na koje se postavlja guma. Tako se guma svakom novom razinom povisuje – od gležnjeva, preko listova, koljena, ispod stražnjice, struka, pazuha, laktovima kada se ruke drže uspravno iznad glave  pa do visine dlanova u ispruženim rukama iznad glave. Igrač odrađuje pokrete na svakoj visini i tek kada ih odradi bez greške, kreće na novu razinu. Igrač koji pogriješi izlazi iz igre i mijenja ga jedan od onih koji drži gumu, a pobjednik je onaj koji prvi izvede sve korake na svim razinama bez greške. Uglavnom se igra izvodi uz određene brojalice u kojima se zadaci izvode po brojevima, u ritmu i u određenom tempu.

Između igara brojalica najpoznatije su engleska školica, belgijska / nizozemska školica, njemačka školica, američka i japanska školica. U svakoj školici postoje „razredi“ s određenim zadacima koji se moraju završiti. I naravno, baš kao i u pravoj školi svaka nova razina je teža i kompliciranija za izvesti. Za početnike je odličan izbor belgijska školica. Relativno je jednostavna za izvođenje te ima osam razreda, tj. osam zadataka koje treba proći za pobjedu.

  1. razred: igrač stane bočno uz postavljenu gumu te jednom nogom preskoči rub bliže gume. Potom skoči i vrati se u početni položaj.
  2. razred: igrač stane bočno uz postavljenu gumu te jednom nogom preskoči rub njemu dalje gume. Potom skoči i vrati se u početni položaj.
  3. razred: povezuje se prvi i drugi – iz bočne pozicije skoči se na prvu, vrati na početnu poziciju, skoči na drugu, dalju gumu i vrati se u početni položaj.
  4. razred: s obje noge odjednom bočno skače unutar guma te se istim pokretom vraća u prvu poziciju.
  5. razred: skoči tako da noge moraju biti u raskoraku, svaka s jedne strane gume. Vraćanje na početni položaj iz jednog skoka.
  6. razred: iz bočne pozicije treba skočiti tako da oba stopala cijelom dužinom doskoče na gume te skok na početnu poziciju.
  7. razred: igrač ponavlja sve radnje navedene u 4.,5. i 6. zadatku bez vraćanja na početnu poziciju između zadataka.
  8. razred: posljednja vježba zahtjeva malo više vještine. U skoku igrač stopalima prihvaća gumu između nogu tako da peta prednje noge dodiruje prste stražnje noge te se vraća na početni položaj.

 

ZAŠTO JE GUMI GUMI ODLIČNA IGRA?

Ova je igra sjajna za poticanje i razvoj motorike, koordinacije pokreta te jačanje mišića. Izuzetno je dinamična i pri izvođenju potrebno je aktivirati cijelo tijelo. Također, uz razne brojalice uz koje se najčešće izvodi potiče i kognitivni napor. Igra ima bezbroj mogućnosti što ju čini izuzetno zanimljivim i dinamičnom.

ŠKOLICA

Školica je igra koju su svi barem jednom odigrali u djetinjstvu. Čak i oni koji nisu voljeli ići u školu, školicu su obožavali! Ova je igra izuzetno zabavna i jednostavna za pripremu, a budući da ne zahtijeva veliki fizički napor u njoj mogu uživati svi članovi obitelji.

POTREBNO: Prostor za nacrtati školicu na podu (beton), kreda, kamenčić

CILJ: Proći sve razrede i prvi završiti igru

PRAVILA:

Kredom ocrtajte osam polja (kvadrata) na podu. Kvadrati trebaju biti dovoljno veliki da u njih stane čak i tatino stopalo. Obično školica ima osam polja, ali ako želite imati više ili manje polja, slobodno budite kreativni. U svako polje upišite broj od jedan do osam.

Svaki igrač mora stati ispred školice i kamenčićem pogoditi prvi razred. Ako ne uspije (baci u neki drugi razred ili izvan školice) gubi pravo na igru. Ako je ubacio u prvi kvadratić ima pravo igrati. Igra se tako da igrač na jednoj nozi skače od prvog do posljednjeg kvadratića i nazad te pri povratku uzima kamenčić u ruku. Pritom ne smije napraviti prijestup (stati na rub kvadratića).

Ako je pravilno izveo radnju ima pravo baciti na polje dva te ponoviti sve navedeno. Kada pogriješi, gubi pravo na igranje te igra sljedeći igrač, a igru nastavlja kada ponovno dođe na red i to na kvadratiću na kojem je stao (ne ide od početka). Igrač koji prvi završi svih osam razreda je pobjednik.

ZAŠTO JE ŠKOLICA ODLIČNA IGRA? 

Osim što potiče bolju koordinaciju pokreta, školica uči strpljenju, čekanju na svoj red, kvalitetnom odnosu prema pobjedi ili porazu u igri, a oni najmlađi uz školicu će brzo savladati brojanje do osam.

Kontakt

Orgula Grupa – Uprava / Prodaja
 
Stinice 12, 21000 Split
T: +385 21 456 634
F: +385 21 456 635
M: +385 91 517 7870
 
Radno vrijeme
ponedjeljak – petak: 08.00 – 16.00

Posjetite Orgula.hr

ORGULA NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter

Vaši osobni podaci neće se zloupotrijebiti. Orgula se obvezuje etički odnositi prema svim prikupljenim osobnim podacima te ih neće dijeliti s trećim stranama.

× Javite nam se