SASTOJCI
1,6 kg goveđeg buta (frikando but ili plečka)
100 – 150 ml ORGULA EKS.DJE. MASL.ULJE TRADICIJA
0,50 kg povrća (mrkva, celer korijen, peršinov korijen)
3 velike glavica luka
4 režnja češnjaka
200 ml prošeka
kvalitetno crno vino prema potrebi (otprilike 500 ml)
2 žlice koncentrata rajčice
100 ml ORGULA BALZAMSKI OCAT IZ MODENE
muškatni oraščić, 5-6 klinčića
ORGULA MORSKA SOL S PLAVCEM MALIM
šareni papar u zrnu
5-6 suhih šljiva bez koštica
jušnog temeljca prema potrebi
PRIPREMA
U posudu za pećnicu stavimo pola količine ulja te ga dobro ugrijemo, na nju stavimo komad mesa i dobro okrenemo sa svih strana da uhvati koricu. Dodamo svo povrće, suhe šljive, luk, češnjak u posudu, ulijemo vino (2/3 količine), poklopimo te vratimo u pećnicu. Pečemo na 180° C otprilike 2-3 sata. Kada je svo povrće pečeno (mora biti mekano), izvadimo ga iz pećnice. Meso narežemo na ploške debljine prsta, a pečeno povrće ubacimo u multipraktik. Ukoliko je smjesa dosta gusta, dodamo malo jušnog temeljca ili vode. Smjesu od povrća stavimo u široku posudu za kuhanje, te dodamo narezano meso, ostatak vina, prošek, balzamski ocat, muškatni oraščić, papar, ostatak ulja…sol prema ukusu. Kuhamo na laganoj vatri dok meso ne omekša. Serviramo toplo uz njoke od batata i krumpira.