X

Isprobajte naše brze i jednostavne recepte sa Orgula proizvodima!

SASTOJCI

400 g tikvica (3-4 tikvice srednje veličine)
100 ml ORGULA EKS.DJE. MASL.ULJE PREMIUM 0,25 l
50 ml ORGULA AROMATIZIRANO MASLINOVO ULJE S NARANČOM
25 ml ORGULA BALZAMSKI OCAT MUŠKAT
3 lista bosiljka
manja vezica vlasca i malo sjeckanog peršina
ORGULA CVIJET SOLI
šareni papar u zrnu

PRIPREMA

Tikvice operite, odstranite im krajeve, narežite na rezance (upotrijebite nož za guljenje krumpira). U slučaju da je kora tikvice tvrđa bilo bi dobro odstraniti koru. Sve sastojke dobro promiješajte u posudi. Sa strane ostavite malo svježeg bosiljka. Rezance od tikvica posložite u plitku posudu, zalijte s preljevom, posložite drugi red te opet zalijte s preljevom. Nakon što složite do kraja zalijte s ostatkom preljeva. Pospite ostatak bosiljka i sameljite papar. Pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak da odstoji najmanje jedan sat.

 

 

SASTOJCI

1,6 kg goveđeg buta (frikando but ili plečka)
100 – 150 ml ORGULA EKS.DJE. MASL.ULJE TRADICIJA
0,50 kg povrća (mrkva, celer korijen, peršinov korijen)
3 velike glavica luka
4 režnja češnjaka
200 ml prošeka
kvalitetno crno vino prema potrebi (otprilike 500 ml)
2 žlice koncentrata rajčice
100 ml ORGULA BALZAMSKI OCAT IZ MODENE
muškatni oraščić, 5-6 klinčića
ORGULA MORSKA SOL S PLAVCEM MALIM
šareni papar u zrnu
5-6 suhih šljiva bez koštica
jušnog temeljca prema potrebi

PRIPREMA

U posudu za pećnicu stavimo pola količine ulja te ga dobro ugrijemo, na nju stavimo komad mesa i dobro okrenemo sa svih strana da uhvati koricu. Dodamo svo povrće, suhe šljive, luk, češnjak u posudu, ulijemo vino (2/3 količine), poklopimo te vratimo u pećnicu. Pečemo na 180° C otprilike 2-3 sata. Kada je svo povrće pečeno (mora biti mekano), izvadimo ga iz pećnice. Meso narežemo na ploške debljine prsta, a pečeno povrće ubacimo u multipraktik. Ukoliko je smjesa dosta gusta, dodamo malo jušnog temeljca ili vode.  Smjesu od povrća stavimo u široku posudu za kuhanje, te dodamo narezano meso, ostatak vina, prošek, balzamski ocat, muškatni oraščić, papar, ostatak ulja…sol prema ukusu. Kuhamo na laganoj vatri dok meso ne omekša. Serviramo toplo uz njoke od batata i krumpira.

 

SASTOJCI

1 kg većih svježih brbavica
200 ml ORGULA EKS.DJE. MASL.ULJE ZLATNO
50 ml ORGULA AROMATIZIRANO MASLINOVO ULJE S LIMUNOM
25 ml ORGULA BALZAMSKI OCAT CHARDONNAY
parmezan u listićima
MORSKA SOL SA ZAČINSKIM BILJEM
papar u zrnu (šareni)

PRIPREMA

Svježe izvađene brbavice dobro operite u morskoj ili slatkoj vodi.  Pomočite ih u duboku posudu te ih rukom okrećite u vodi sve dok se na dnu posude skuplja pijesak. Vodu prolijte i napunite novu. Postupak ponovite sve dok pijeska više ne bude na dnu posude. Napravite mješavinu od navedenih sastojaka, bez parmezana u listićima. Omjere ulja i balzamskog octa definirajte prema ukusu Gradele zagrijte (mogu i električne) te školjke poredajte na njih. Kada se otvore, izvadite ih na pladanj, zalijte preljevom i na svaku stavite po jedan listić parmezana. Servirajte toplo uz prepečeni kruh namazan sa zlatnim maslinovim uljem.

 

 

SASTOJCI

1 kg svježih sardina
250 ml EKS.DJE.MASL.ULJE ZLATNO
100 ml ORGULA BALZAMSKI OCAT CABERNET SAUVIGNON
ORGULA MORSKA SOL SA ZAČINSKIM BILJEM
brašno
6 režnja češnjaka
4 lovorova lista
2-3 grančice timijana

 PRIPREMA

Svježe sardine najprije dobro očistite, potom ih pospite sa soli, uvaljajte u brašno i popržite u dubokom ulju. Pržene tople sardine poredajte na pladanj, a u ulju u kojem ste prethodno pržili, ubacite češnjak. Kada posmeđi, pomaknite tavu s vatre i ubacite balzamski ocat. (Pripazite na prskanje!). Nakon toga dodajte još grančice timijana  i lovorove listove. Vratite tavu na vatru i ostavite da sve kuha još par minuta. S ovim prelijte pržene sardine, a preporuka je da se ostave par dana u marinadi, samim time okus će biti još bolji.