Razvoj kroz igru

Kako boravak na zraku potiče imunitet?

Tjelesna aktivnost ima nezamjenjivu ulogu u očuvanju zdravlja; trčanjem se ubrzava disanje čime se pročišćavaju dišni putevi, jačaju se mišići, poboljšava se koordinacija pokreta. Pravilno izlaganje suncu pomaže resorpciji tvari koje su potrebne za iskorištavanje minerala važnima za izgradnju kostiju i zubi (poput kalcija i fosfora) kao i proizvodnji vitamina D koji ima veliku ulogu u sprečavanju upalnih procesa u organizmu. Ako govorimo o mentalnom zdravlju, mnoga istraživanja dokazuju da svakodnevni boravak u prirodi ljude čini zdravijima i sretnijima te ima umirujući učinak. Također, nakon igre na zraku djeca će kvalitetnije spavati te imati bolji apetit.

Zašto je igranje važno?

Djeca vole boraviti vani, a njihova omiljena aktivnost svakako je igra. Benefiti igre su brojni – trčanjem, skakanjem, penjanjem djeca razvijaju svijest o prostoru, poboljšavaju koordinaciju pokreta, ali i razvijaju maštu, znatiželju, kreativno mišljenje te na neposredan i jednostavan način uče o odnosima između ljudi. Zajednička igra uči strpljenju, pozitivnoj kompeticiji i suradnji.

Postoje tradicionalne igre koje su se generacijski prenosile i u kojima su svi jednako uživali. Ove su igre jednostavne za pripremu, ne zahtijevaju mnogo rekvizita, već se oslanjaju na maštu i kretanje. Naravno, postoje određena pravila, struktura, ali igre se mogu i mijenjati ovisno o željama sudionika. I baš je u tome čar.

ORGULA NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter

Vaši osobni podaci neće se zloupotrijebiti. Orgula se obvezuje etički odnositi prema svim prikupljenim osobnim podacima te ih neće dijeliti s trećim stranama.

× Javite nam se