Znate li zašto je važno maslinovo ulje uvrstiti u svakodnevnu prehranu? Evo što su nam otkrili nutricionisti

Split, 11. 02. 2023. U prostorima kuharske akademije SKMER (Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija) održana je radionica imena Recept za sportski uspjeh. Foto: Saša Burić / CROPIX

Maslinovo ulje jedna je od najblagotvornijih namirnica i zbog visokih nutritivnih vrijednosti bismo ga trebali konzumirati svakodnevno. Nije bez razloga ovo ulje ključni sastojak mediteranske prehrane koja je, važno je i to ponoviti, već niz godina proglašavana najzdravijom prehranom na svijetu. Konzumacija maslinovog ulja preporučuje se svim uzrastima, pa čak i maloj djeci koja tek prelaze na krutu prehranu, potvrdili su nam i iz splitske udruge Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER).

Nutritivne vrijednosti

Dobro je poznata činjenica da maslinovo ulje sadrži razne hranjive tvari koje je poželjno unositi u organizam. To ne znači da ostala ulja ne sadrže vrijedne materije, no maslinovo ulje objedinjuje najviše korisnih tvari. Lako je probavljivo zbog oleinske, jednostruko zasićene kiseline, a k tome sadrži razne spojeve koji sprječavaju negativan učinak štetnih tvari poput klorofila, karotenoida i vitamina E.

Vitamin E iz maslinovog ulja najiskoristiviji je oblik za naš organizam, što je općenito za vitamine teško postići. Također, sadrži i dvije važne gradivne višenezasićene masne kiseline: linolnu i linolensku“, pojasnila je nutricionistica Dragana Olujić, stručna suradnica ŠKMER Kuharske Akademije.  

Naglašava i da maslinovo ulje ima niz poželjnih učinaka na zdravlje jer je njegova česta, odnosno svakodnevna uporaba gotovo pa ljekovita. Valja istaknuti i vrijedne protuupalne učinke kojima prevenira razvoj artritisa, karcinoma debelog crijeva, dijabetesa i niza upalnih bolesti. Zbog masnih kiselina koje se u njemu nalaze, pozitivno utječe na zdravlje srčanožilnog sustava.

Split, 11. 02. 2023. U prostorima kuharske akademije SKMER (Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija) održana je radionica imena Recept za sportski uspjeh. Foto: Saša Burić / CROPIX

Raskošniji okusi

Iako ga najčešće koristimo u sirovom obliku za začinjavanje hrane, primjenjuje se i kao sastojak u pripremi tijesta za kolače i peciva, palačinki i raznih pita. Također, na maslinovom ulju možemo kuhati i pržiti, no potrebno je pripaziti na nekoliko stvari. Otporno je na termičko tretiranje, ali pod uvjetom da ne razvije preveliku temperaturu, odnosno da se ne zapali.

Zagrijavanje maslinovog ulja provodi se polako kako bi se spriječili negativni degenerativni kemijski procesi koji nastaju uslijed nagle promjene temperature. Ako se zagrije polako, kemija maslinovog ulja ostat će u potpunosti sačuvana“, dodaje Olujić.

Osim pravilnog korištenja i termičke obrade, valja obratiti pozornost i na njegovo skladištenje. Maslinovo ulje se ultimativno i bez iznimke čuva u staklenim, tamnim bocama u prostoru bez svjetla. Temperatura prostorije treba biti umjerena, odnosno hladnija. Svjetlo i plastična ambalaža jako negativno utječu na kemiju maslinovog ulja i ono vrlo brzo gubi na kvaliteti. „Neprikladno skladišteno maslinovo ulje možemo promatrati kao najobičnije ulje i bez obzira na deklaraciju ekstra djevičanskog, ne možemo računati na njegove nutritivne vrijednosti i povoljan učinak na zdravlje“, doznajemo.

Kako izabrati idealno maslinovo ulje?

Odabir idealnog maslinovog ulja subjektivan je proces i ovisi o mnogo faktora i doživljaja. Prije svega, veliku ulogu u odabiru imaju naše navike i običaji – na koje smo okuse, mirise i teksturu naviknuti. Postoji veliki broj organoleptičkih kriterija koji se vežu uz kvalitetu ulja, no njih prosuđuju stručnjaci. Nije iznimka da maslinovo ulje biramo po boji gdje često u odabiru potrošača prevladavaju bistra ulja žutih i zelenih nijansi. Istovremeno, takva boja označava pravilno skladišteno ulje. Smeđi tonovi mogu indicirati ulja dobivena preradom lošijih i/ili prezrelih plodova, kao i loše pohranjivanje istih.

Bistra i zelena ulja, baš poput ekstra djevičanskog maslinovog ulja Orgula, karakterizira svježa aroma koja asocira na citruse, cvijeće, jabuku ili bobičasto voće. Okus je istovremeno slatkast, papren i pikantan, dok se u pozadini osjeća nota gorčine što za veliki broj naših kupaca predstavlja upravo idealno maslinovo ulje.

Više novosti:

Rižoto od tikvica i kozica

U suradnji sa Šefovima kuhinja mediteranskih i europskih regija (udrugom ŠKMER) donosimo vam vrhunske recepte dalmatinske kuhinje Rižoto se uvijek čini kao dobra ideja –

× Javite nam se