Znanstveno dokazano: maslinovo ulje najbolje za prženje hrane

Prema rezultatima istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu Američkog kemijskog društva Journal of Agricultural and Food Chemistry, a koje je prenijela Slobodna Dalmacija, maslinovo ulje najbolje podnosi visoke temperature koje se postižu tijekom prženja. Velika je to demistifikacija uopćenog mišljenja da maslinovo ulje nije dobar izbor za prženje, dok se najlošijom opcijom prilikom ovog načina pripreme pokazalo upravo najčešće korišteno ulje – suncokretovo.

Važna je tzv. točka dimljenja

Istraživanje časopisa Journal od Agricultural and Food Chemistry obuhvatilo je testiranje na četiri vrste ulja – maslinovom, kukuruznom, sojinom i suncokretovom. Znanstvenici su pratili kako se svako od njih ponaša na visokim temperaturama i pri višestrukom zagrijavanju (do 10 puta). Naime, pri prženju hrane ulje se zagrijava na temperaturu i do 180 stupnjeva Celzijeva, a  svako ulje ima različitu točku dimljenja (tzv. smoking point), odnosno temperaturu na kojoj se počinje dimiti što je znak da se ulje razgrađuje. Tom razgradnjom dolazi do niza reakcija koje su potencijalno štetne za ljudsko zdravlje. Testiranje je potvrdilo da je maslinovo ulje najstabilnije na visokim temperaturama, dok se najbrže razgrađuje suncokretovo ulje.

A kako odabrati dobro ulje?

Dobro je poznato da maslinovo ulje ima važnu nutritivnu vrijednost, da je snažan antioksidans te da svojim specifičnim okusom može oplemeniti svako jelo – od predjela do deserta. Sada kada znamo da je maslinovo ulje prikladno i za prženje, naša preporuka su Orgulina ekstra djevičanska ulje TRADICIJA 1L i HARMONIJA 1L. U prilog tome da se radi o dobrom odabiru ide i titula najprodavanijeg maslinovog ulja u Hrvatskoj, što je titula koju Tradicija 1l nosi već četvrtu godinu zaredom. I druga maslinova ulja s potpisom Orgule nose niz priznanja i nagrada. Nedavno je stigla još jedna potvrda kvalitete – na 25. jubilarnom susretu maslinara Noćnjak, Orgulina ulja osvojila su čak dvije zlatne medalje za monosortna ulja – za ZLATNO ekstra djevičansko maslinovo ulje (posebna selekcija) te za Orgula BIO ekstra djevičansko maslinovo ulje, dok je standardna selekcija Orgula ZLATNO ekstra djevičansko ulja nagrađena srebrnom medaljom za kvalitetu sljubljenih sorti.

Više novosti:

× Javite nam se