Slobodna Dalmacija i maslinari poručili: „Spremni smo za vrh svijeta!“

Slobodna Dalmacija i specijalizirani magazin Maslina u splitskom hotelu Park krajem ožujka održali su manifestaciju “Maslinova ulja kao turistički brend“, koju je pratila i izložba izvanrednih maslinovih ulja te stručna radionica pod vodstvom doc. dr. sc. Mirelle Žanetić s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša.

U hotelu Park ovom su prilikom izložena razna ulja poznatih dalmatinskih maslinara, i to ulja nagrađivana na svjetskim natjecanjima, a među kojima je i Orgulino vrhunsko maslinovo ulje. Orgula se, k tome, kao jedan od sponzora, pobrinula i za degustacijski dio. U stručnom dijelu manifestacije istaknuta je potreba snažnijeg naglaska na marketing  maslinova ulja, s čime su se složili svi okupljeni.

Veliko nam je zadovoljstvo prisustvovati manifestaciji ‘Maslinova ulja kao turistički brend’, kao i naći se u društvu stručnjaka s kojima dijelimo strast prema jednoj od najcjenjenijih mediteranskih kultura. Vodili smo zanimljive razgovore, a svi prisutni su mogli čuti štošta o bogatoj povijesti i kvaliteti ulja našega kraja. S obzirom na to da je proizvodnja maslinovog ulja u Dalmaciji niz godina sastavni dio naše kulture i gospodarstva, o njenoj važnosti i vrijednosti mogli bismo pričati još dugo. Stoga ćemo se uvijek rado odazvati prilikama poput ove“, poručio je Pjero Zekan, direktor tvrtke Orgula.

Kada je riječ o osvojenim medaljama, Dalmacija je u posljednje dvije godine pretekla Istrane, no zajedničkim snagama pozicionirali su Hrvatsku kao svjetsku maslinarsku velesilu i treću na svijetu po osvojenim medaljama za maslinova ulja, piše Slobodna Dalmacija. Tomislav Duvnjak koji je pokrenuo okupljanje dalmatinskih maslinara „u osvajanju svijeta i medalja u New Yorku“ komentirao je radionicu i kako je došlo do toga da naši maslinari odu u New York.

Čudo je kako je ova radionica dobra. Nađu se maslinari, gosti, mediji, porazgovaraju, svi mogu reći nešto pametno i naučiti nešto. Noćnjak je meni najbolja manifestacija, ali uvijek mi je bila želja ići i negdje izvan Hrvatske i vidjeti kako to vani izgleda“, rekao je Duvnjak.

Kako je prenijela Slobodna Dalmacija, među vrijednim znanjima i spoznajama koje su okupljeni ponijeli s ovog za maslinare važnog događanja svakako riječi koje je uputila doc. dr. sc. Mirella Žanetić. U sklopu stručne radionice moglo se doznati da nije svejedno koje ulje ide uz koju hranu. Jaka ulja, kaže, idu odlično sa “zimskom spizom” a slabija s “nježnijom spizom“. Blaga ulja idu s blažom hranu, dok ona intenzivnija idu ipak s intenzivnijom hranom, a najbolje je uvijek koristiti ekstradjevičansko maslinovo ulje, kako je istaknula.

Više novosti:

× Javite nam se