Sigurnosti hrane u Orguli se pridaje velika pažnja, a grupa se nedavno aplicirala i za verifikaciju prema IFS Food standardu. Riječ je o iznimnom, ali kompleksnom okviru kojim su obuhvaćeni svi aspekti poslovanja u industriji hrane i čija je svrha podizanje sigurnosnih standarda.
Konkretno, IFS Food standard vrednuje proizvodne procese i proizvode kako bi procijenio sposobnost proizvođača hrane da proizvodi sigurne, autentične i kvalitetne proizvode u skladu sa zakonskim zahtjevima i specifikacijama kupaca.
Kako bi uskladili svoje poslovanje s ovim zahtjevima, u Orguli se aktivno radi na edukaciji svih relevantnih dionika, primarno zaposlenika, ali i edukaciji eksterne javnosti. “Brojni su benefiti usklađivanja s IFS standardima – od optimizacije poslovnih procesa, preko smanjenja troškova pa sve do povećanja operativne učinkovitosti. Tu je i sustav bodovanja koji motivira na stalno poboljšanje procesa i standarda. U konačnici, IFS certifikat može pomoći u rastu prodaje jer potvrđuje usklađenost s visokim standardima kvalitete i sigurnosti, što povećava povjerenje kupaca“, pojasnila je Nataša Zekan, direktorica financija i operacija u Orguli.
Kako to izgleda u praksi?
Snažna kultura sigurnosti hrane počinje predanošću uprave, koja svojim djelovanjem stvara organizaciju otvorenu za promjene koje unapređuju standarde.
Razvoj kulture sigurnosti hrane unutar organizacije omogućuje povećanje svijesti na svim razinama o ključnim elementima i standardima u poslovanju s hranom. Kada se izgradi jaka kultura sigurnosti hrane, zaposlenici postaju instinktivno svjesni važnosti elemenata, odnosa i ponašanja potrebnih za proizvodnju sigurnih i kvalitetnih proizvoda, čime se doprinosi učinkovitom razvoju.
Postavljene ciljeve na ovom području Orgula planira ostvariti učinkovitom komunikacijom, stalnom edukacijom zaposlenika i mjerenjem uspješnosti sustava.