U suradnji sa Šefovima kuhinja mediteranskih i europskih regija (udrugom ŠKMER) donosimo vam vrhunske recepte dalmatinske kuhinje
Rižoto se uvijek čini kao dobra ideja – u pravilu jednostavan za pripremu, a iznimno je bogatog okusa. I naravno – postoji bezbroj inačica pa možete kombinirati sebi najdraže namirnice. Ipak, da bi rižoto uvijek bio baš kako treba – dovoljno kremast, prožet okusima te pravilne teksture važno je poštovati neka pravila u pripremi; koristite kvalitetnu rižu (aborio), podlijevajte vrućim temeljcem (ne vodom) i ne zaboravite moć kockice maslaca prije posluživanja!
Sastojci
- 240 g riže arborio
- 1 luk srednje veličine
- Orgula esktra djevičansko maslinovo ulje
- 400 grama škampi
- 1 tikvica
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice sjeckanog peršina
- 120 ml bijelog vina
- sol, papar
- 2 žlice maslaca
- vrući temeljac (riblji i li povrtni).
Način pripreme
U odgovarajućoj posudi na maslinovom ulju prepržite luk narezan na sitne komade. Dodajte pola količine škampa, a zatim rižu. Kad se riža počne pržiti zalijte vinom. Čim alkohol ispari vrijeme je da dodate češnjak i zalijete temeljcem. Nastavite miješati i zalijevati temeljcem po potrebi (15 – 18 minuta). Kada je riža skoro gotova (al dente), maknite s vatre i dodajte sol, papar, peršin, ostatak škampi i trakice tikvica (julienne). Dodajte i maslac te dobro promiješajte. Poslužite vruće!