Rižoto od tikvica i kozica

U suradnji sa Šefovima kuhinja mediteranskih i europskih regija (udrugom ŠKMER) donosimo vam vrhunske recepte dalmatinske kuhinje

Rižoto se uvijek čini kao dobra ideja – u pravilu jednostavan za pripremu, a iznimno je bogatog okusa. I naravno – postoji bezbroj inačica pa možete kombinirati sebi najdraže namirnice. Ipak, da bi rižoto uvijek bio baš kako treba – dovoljno kremast, prožet okusima te pravilne teksture važno je poštovati neka pravila u pripremi; koristite kvalitetnu rižu (aborio), podlijevajte vrućim temeljcem (ne vodom) i ne zaboravite moć kockice maslaca prije posluživanja!

Sastojci

  • 240 g riže arborio
  • 1 luk srednje veličine
  • Orgula esktra djevičansko maslinovo ulje
  • 400 grama škampi
  • 1 tikvica
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice sjeckanog peršina
  • 120 ml bijelog vina
  • sol, papar
  • 2 žlice maslaca
  • vrući temeljac (riblji i li povrtni).

Način pripreme

U odgovarajućoj posudi na maslinovom ulju prepržite luk narezan na sitne komade. Dodajte pola količine škampa, a zatim rižu. Kad se riža počne pržiti zalijte vinom. Čim alkohol ispari vrijeme je da dodate češnjak i zalijete temeljcem. Nastavite miješati i zalijevati temeljcem po potrebi (15 – 18 minuta). Kada je riža skoro gotova (al dente), maknite s vatre i dodajte sol, papar, peršin, ostatak škampi i trakice tikvica (julienne). Dodajte i maslac te dobro promiješajte. Poslužite vruće!

Više novosti:

Obavijest o početku prerade 3. listopada

Poštovani maslinari, uljara Orgula Marušići s preradom maslina započinje 3. listopada 2024. godine. Otkup maslina vršit će se u uljari Orgula u Marušićima, uljari Arnerić

Što je IFS Food Standard?

IFS Food standard podrazumijeva detaljne preglede proizvoda i proizvodnih procesa kako bi se procijenila sposobnost proizvođača hrane u proizvodnji sigurnih i kvalitetnih proizvoda. IFS Food

× Javite nam se