U veljači ove godine najveći svjetski lanac kafića u svijetu, popularni Starbucks, objavio je da u svoj asortiman uvodi zanimljivu novost – kavu s maslinovim uljem i tako ponovno podsjetio javnost koliko je maslinovo ulje moćna namirnica s izuzetno širokim spektrom upotrebe. Iako oduvijek prisutno u tradicionalnoj mediteranskoj prehrani, maslinovo ulje već neko vrijeme ima svoje mjesto u modernim kuharicama diljem svijeta gdje ga najpoznatiji chefovi vješto spajaju u nova i zanimljiva jela (i pića). Važno je podsjetiti da je kvalitetno, ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato hranjivim sastojcima i da će svakom jelu doprinijeti u nutritivnom smislu, a kada govorimo o okusima i dodavanju maslinovog ulja u deserte, treba uzeti u obzir specifičnosti i različite okuse ulja koji ovise o sorti masline, podneblju, vremenu branja i slično.
Ako je vrijeme da probate nešto novo i da u svoju kuhinju unesete dašak kreativnosti i maštovitosti, pročitajte neke ideje kako maslinovo ulje iskoristiti u neobičnim i iznenađujuće ukusnim kombinacijama.
Maslinovo ulje u desertima
Jedna od zanimljivijih kombinacija svakako je uporaba maslinovog ulja u slatkim jelima. Maslinovo ulje desertima daje poseban okus, laganu teksturu i prozračnost. Osim kao izvor masnoće u klasičnim kolačima i tortama, maslinovo se ulje odlično uklapa u pripremu sladoleda i različitih keksa, štrudli od jesenskog voća, slatkih bučnica. Sjajno se nadopunjuje s različitim citrusima u kolačima od limuna ili naranče, a odlično će istaknuti slatkoću čokolade. Jedna od zanimljivih kombinacija je priprema preljeva za sladoled na bazi maslinova ulja uz dodatak malo soli i meda.
Maslinovo ulje i voće
Osim u klasičnim salatama od raznog povrća, maslinovo ulje odličan je dodatak jelima od svježeg voća. Ako zdjeli svježe spremljene voćne salate dodate nekoliko kapljica maslinovog ulja, dobit ćete iznenađujuće osvježavajući, zdrav i ukusan prilog različitim jelima od mesa ili ribe. Još jedan zanimljiv prijedlog je priprema zdravog međuobroka – kriške jabuke pospite cimetom i kapljicom maslinovog ulja i dobit ćete hranjivo i zanimljivo jelo.
Zdrave grickalice i smoothie
Maslinovo se ulje može koristiti i za pripremu zdravih grickalica poput prženih badema ili oraha. Uz kap ulja i malo suhog voća (poput suhih marelica i brusnica) i nastaju slatke, nutritivno bogate i zdrave grickalice. Kombinacija maslinovog ulja i voća u smoothiejima je izuzetno ukusan i nutritivno bogat međuobrok s osvježavajućim okusom. Odlično se nadopunjuju okusi banane, jagoda i maslinovog ulja.
Kako odabrati ulje?
Podsjećamo da pri pripremi ovakvih jela treba poznavati organoleptička svojstva maslinovog ulja (miris, okus, teksturu) te okuse jela treba kombinirati tako da namirnice optimalno sljube, a okus maslinovog ulja ne postane dominantan. Savjetujemo u kućanstvu imati barem dvije vrste maslinovog ulja – jedno izraženije voćnosti, gorčine i pikantnosti, poput Orgula ZLATNO. Specifični i intenzivniji okus ovog ulja idealno će se povezati s komplementarnim okusima, poput slatkoće pa ga preporučujemo koristiti u delicijama koje „imaju čvrst karakter“ poput čokoladnih torti ili kolača. Drugo ulje može biti nešto blaže, umirenijeg okusa i glatke teksture, poput Orgula Tradicija 1 ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ovakvo će se ulje biti odličan dodatak jelima od voća kojima će osigurati dodatni bogati i profinjeni okus.
Orgula ekstra djevičansko maslinovo ulje već četiri godine zaredom nosi titulu najprodavanijeg ulja u maloprodaji u Hrvatskoj. Da bi odgovorili na sve veće potrebe kupaca, Orgula grupa ima bogat asortiman ulja najbolje kvalitete – od ulja različitih intenziteta do aromatiziranih ulja među kojima možete pronaći sebi najbolju kapljicu ulja za svako jelo koje vaša mašta zamisli.