Može li uspjeti uzgoj maslina na kontinentu?

Ako razmišljate o uzgoju maslina na kontinentu ili proširenju postojećeg maslinika, proljeće je idealno vrijeme za početak. Biljke imaju dovoljno vremena da se ukorijene prije dolaska ljeta i sušnih razdoblja. Važno je temeljito pripremiti sve potrebno za sadnju kako biste za 3 do 4 godine mogli uživati u prvom plodu vašeg truda. Nema većeg zadovoljstva od kušanja ulja dobivenog od plodova koje ste sami posadili i njegovali.

U nastavku, donosimo nekoliko ključnih koraka koje trebate poduzeti kako biste osigurali uspješno ukorjenjivanje vaših stabala te odgovor na često postavljeno pitanje – je li uzgoj maslina na kontinentu moguć.

  1. Izbor odgovarajućeg mjesta za uzgoj maslina na kontinentu

Maslina, kao mediteranska biljka, voli sunčana i dobro drenirana mjesta. No, nije sklona jakim mediteranskim vjetrovima. Stoga, prilikom odabira mjesta za sadnju, preporučuje se traženje zaklonjenije pozicije.

  1. Kriterij za kvalitetnu sadnicu masline

Ako u rasadniku niste sigurni kako izgleda zdrava i kvalitetna sadnica, posavjetujte se sa znalcem. Sadnica za uzgoj maslina na kontinentu treba biti minimalno debljine olovke, ne smije izgledati zakržljalo ili iskrivljeno i treba imati visinu barem 1 metar (što dokazuje starost do 2 godine). Obratite pozornost i na snažan razgranat korijen.

  1. Raznolikost sorti maslina za uzgoj na kontinentu

Kada govorimo o vrstama maslina, iskusni maslinari znaju da je najbolje posaditi nekoliko sorti (dvije do tri) koje istodobno cvjetaju i međusobno se oprašuju. Iako pelud vjetrom može doći i sa većih udaljenosti ako u maslinik uklopite oprašivače bit ćete sigurniji u bolju oplodnju i veće zametanje plodova.

Maslinari rado dijele savjet i tvrde da oprašivača treba zasaditi u sredinu po mogućnosti u smjeru strujanja vjetra.

  1. Priprema tla

Za uzgoj maslina na kontinentu, a i inače priprema tla prije sadnje izuzetno je važna. Iskopajte rupu duboku barem 50 cmi isto tolike širine. Bilo bi odlično da rupu napravite mjesec dana prije sadnje.

Savjet maslinara je da se gnojivo ne stavlja na dno rupe već da se posipa oko biljke kada ju položite u zemlju i pospete rahlom zemljom.

  1. Potpora i vlaga

Nakon što ste posadili sadnicu i zasuli je zemljom i gnojivom, važno je postaviti čvrst kolac pored nje kako bi ju podupirao tijekom rasta. Nakon toga, pažljivo gazite oko sadnice kako bi se zemlja dobro stisnula.

Konačno, zalijte sadnicu s desetak litara vode kako bi osigurali dovoljnu vlažnost za njen početak rasta.”

I da odgovorimo na pitanje – može li maslina rasti i davati plodove na kontinentu?

Iako je maslina tradicionalno uzgajana na području Mediterana, moguće ju je uzgajati i u drugim dijelovima svijeta, ali pod određenim uvjetima. Znamo da maslina preferira toplu i suhu klimu, ali može podnijeti i hladnija područja sve dok se izbjegavaju ekstremni mrazevi.

Ukoliko želite uspjeti u uzgoju maslina na kontinentu, bitno je odabrati pogodne vrste maslina koje su prilagođene specifičnim klimatskim uvjetima vaše regije. Također, bitno je osigurati dobro drenirano tlo i zaštititi maslinu od jakih vjetrova i mraza tijekom zimskih mjeseci.

Pogledajte kako izgleda maslinik usred talijanskih Alpa, uzgojen u najmanjoj talijanskoj planinarskoj regiji, a ako se još niste odlučili stvarati vlastiti nasad, kvalitetnu kapljicu maslinovog ulja uvijek možete naći pod imenom Orgula.

Ako vas zanima još ovakvih tema, ideja i sadržaja, zapratite nas na društvenim mrežama.

Više novosti:

× Javite nam se