Malo sastojaka može se mjeriti s univerzalnim priznanjem i blagodatima koje pruža maslinovo ulje. Maslinovo ulje, nije samo neizostavan sastojak u jelima širom svijeta, već je i pravi dragocjeni resurs kada je riječ o zdravlju.
Odabir kvalitetnog maslinovog ulja – odabir zdravlja i vitalnosti
Maslinovo ulje je više od sastojka u prehrani – to je ključ za dugovječnost i vitalnost. Kroz njegove zaštitne i terapeutske spojeve, ono pruža značajan doprinos očuvanju srca, upravljanju težinom, smanjenju upala i zaštiti mozga. Uzimajući u obzir brojne znanstvene izvore i istraživanja, nije iznenađujuće da je maslinovo ulje postalo simbol zdravog života, a njegova svakodnevna integracija u prehranu može imati izuzetno pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje. Mi preporučujemo Orgula ekstra djevičansko maslinovo ulje.
Zaštita od bolesti srca i dijabetesa tipa 2
Maslinovo ulje obiluje mononezasićenim masnoćama, koje su ključne za smanjenje rizika od bolesti srca. Prema studiji objavljenoj u “The New England Journal of Medicine”, konzumacija maslinovog ulja kao zamjena za zasićene i transmasnoće doprinosi snižavanju razine lošeg kolesterola (LDL), smanjujući tako rizik od srčanih problema.
Antioksidativna moć i protuupalna svojstva
Maslinovo ulje je bogato antioksidansima kao što su vitamin E i fenolni spojevi. Ovi antioksidansi djeluju na neutralizaciju slobodnih radikala u tijelu, koji su poznati uzročnici oksidativnog stresa i oštećenja stanica. Osim toga, prisutnost protuupalnih svojstava u ulju doprinosi suzbijanju kroničnih upala, koje su povezane s raznim bolestima kao što su srčane bolesti, dijabetes, i autoimune bolesti.
Očuvanje zdravlja mozga i prevencija demencije
Najnovija istraživanja su otkrila da maslinovo ulje ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja mozga. Studija sa Harvard T.H. Chan Škole Javnog Zdravstva pokazala je da konzumacija samo pola žlice maslinovog ulja dnevno smanjuje rizik od smrtonosne demencije za 28%. Maslinovo ulje štiti mozak zahvaljujući kombinaciji mononezasićenih masnih kiselina, vitamina E, polifenola, oleokantala i oleuropeina. Ovi spojevi su povezani s poboljšanjem kognitivnih funkcija i zaštitom od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.
Dr. Amal Khalil Kaddoumi, predavačica na Sveučilištu Auburn, istraživala je povezanost između maslinovog ulja i Alzheimerove bolesti. Njezino istraživanje iz 2022. godine sugerira da maslinovo ulje može poboljšati kognitivne funkcije i smanjiti biomarkere Alzheimerove bolesti. Dr. Kaddoumi napominje: “Oleinska kiselina prisutna u maslinovom ulju mogla bi doprinijeti ovom učinku.”