Kako klimatske promjene utječu na proizvodnju i cijenu maslinovog ulja?

Posljedice klimatskih promjena uzrokovanih globalnim zatopljenjem sve su očitije – tople zime, izuzetno nestabilna ljeta ili dugački periodi suše, požari i poplave samo su neki od primjera. Ovakvi uvjeti otežavaju uzgoj hrane koja je na globalnoj razini sve skuplja. Tako je, prema podacima USDA (US Department of Agriculture) maslinovo ulje, u odnosu na prošlu godinu, poskupilo za visokih 130 %.

Gotovo svakodnevno se možemo uvjeriti u snagu klimatskih promjena koje sve više mijenjaju svijet kakvog poznajemo. “Nalazimo se na rubu rizika koji može globalni prehrambeni sustav gurnuti preko ruba. Ako nešto ne promijenimo, ovaj nas scenarij čeka za već za pet do deset ili najkasnije za 50 godina“, komentirao je Corey Lesk, istraživač klime na koledžu Dartmouth, rekao za CNN.

Glavni uzrok povećanja cijena maslinovog ulja su velike suše, posebno na Mediteranu. Najveći proizvođači poput Grčke, Italije i Španjolske trpe ogroman udar na usjeve i proizvodnju maslina. Samo je u Španjolskoj ove godine (u odnosu na lani) proizvodnja pala za 50 %. O zabrinjavajućem padu proizvodnje i porastu cijena razgovaralo se i na Međunarodnom vijeću za masline koje je kao glavni uzrok ove situacije navelo sve teže posljedice klimatskih promjena.

Plan za budućnost

U tom kontekstu, IOC zemlje uzgajivačice maslina dodatno potiče na usvajanje novih politika i donošenje odluka za racionalno upravljanje vodnim resursima koje će imati značajan utjecaj na budućnost maslinarskog sektora. Na nedavno održanoj edukaciji IOC i Sredozemni agronomski institut u Zaragozi (CIHEAM – IAMZ) podučavali su o preporučenim strategijama upravljanja usmjerenima na sprječavanje gubitaka vode na terenu i predstavili su inovativne tehnologije s ciljem optimizacije uporabe vode i drugih resursa.

Više novosti:

× Javite nam se