Kako biste očuvali kvalitetu maslinova ulja, važno je pridržavati se nekoliko jednostavnih pravila, čija važnost posebno dolazi do izražaja u ljetnim mjesecima. Donosimo vam pet važnih činjenica o ispravnom čuvanju “tekućeg zlata” na temelju kojih možete biti sigurni da će vaše maslinovo ulje biti zaštićeno od negativnih vanjskih utjecaja i da će tako zadržati važne nutrijente, poznati okus, kao i trajnost.
Izlaganje toplini i svjetlosti
Visoke temperature i svjetlost glavni su neprijatelji maslinova ulja. Orgula maslinova ulja u tamnim su staklenim bocama, a najbolje ih je čuvati na tamnom i hladnom mjestu, daleko od izravnog Sunčeva svjetla i izvora topline. Idealno mjesto može biti taman kuhinjski ormarić u kojem temperatura ostaje stabilna.
Čuvanje u hladnjaku
Maslinovo će ulje na niskim temperaturama promijeniti svoju teksturu i postati mutno, stoga treba izbjegavati stavljanje u hladnjak.
Ambalaža za čuvanje maslinovog ulja
Maslinovo ulje u kućanstvu isključivo treba čuvati u tamnim staklenim bocama. Naime, kroz plastiku i prozirno staklo prodire svjetlost, što može ubrzati oksidaciju ulja i smanjiti njegovu kvalitetu.
Ostavljanje ulja otvorenim
Svaki put kad otvorite bocu, ulje dolazi u kontakt s kisikom, što može ubrzati proces oksidacije. Pokušajte izbjegavati često otvaranje boce i uvijek je čvrsto zatvorite čepom nakon upotrebe.
Upotreba nakon isteka roka trajanja
Iako je maslinovo ulje dugotrajno, provjerite rok trajanja i konzumirajte ga do preporučenog datuma.
Vrijedi ponoviti…
Orgula maslinova ulja poznata su po svojoj izuzetnoj kvaliteti, bogatom okusu i visokom nutritivnom profilu. Proizvedeno od pomno odabranih maslina iz najboljih maslinika, naše ulje podvrgnuto je strogim kontrolama kvalitete kako bi zadržalo sve svoje prirodne karakteristike i zdravstvene benefite te do vas dolazi u standardiziranoj i ambalaži koja čuva bogatstvo okusa i obilje nutritivnih vrijednosti. Upravo zato zaslužuje posebnu pažnju kada je riječ o njegovu čuvanju.