Biser mora 2023.: Orgulina ulja zasjala na najvećem kuharskom natjecanju u ovom dijelu Europe

Biser mora 2023., jedan od najvećih kuharskih natjecanja i gastro festivala u ovom dijelu Europe, održao i se ovog ožujka u Supetru na otoku Braču. Organizatori su Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), a ovogodišnje izdanje Bisera mora okupilo je 200 natjecatelja i stotine drugih sudionika različitih profesija – kuhara, konobara, strukovnih nastavnika te proizvođača.

Ovaj međunarodni kulinarski festival uključuje master classove, gastro izložbe, enološke radionice, prezentacije strane i domaće kuhinje, okrugle stolove te zabavni program, a u dijelu cooking showa chefovi su jela pripremali uz Orgulina ekstra djevičanska ulja Tradicija i ZLATNO.

Pjero Zekan, direktor tvrtke Orgula i Nataša Zekan, direktorica operacija u Orguli s ovogodišnjeg izdanja Bisera mora vratili su se prepuni dojmova. “Sa ŠKMER-om imamo odličnu suradnju i jako smo ponosni što smo sudjelovali na izdanju manifestacije i u 2023. godini. Veseli nas što su naša Orgula ulja imala priliku zasjati u vrhunskim delicijama koje su ovdje pripremale. Ovo je samo dokaz da iznimna mediteranska gastronomija i naša ulja idu ‘ruku pod ruku’. Rado ćemo se odazvati i sljedećoj prilici, a našim dragim prijateljima iz ŠKMER-a ćemo biti podrška u organizaciji i budućih događanja”, poručili su Pjero i Nataša Zekan.

Na ovogodišnjem Biseru mora bila su 32 člana međunarodnog stručnog žirija te 120 gostujućih ocjenjivača. Manifestaciju je posjetilo oko tri tisuće ljudi, a objave s događanja koje je ŠKMER organizirao uz potporu 30 partnera i potpornih institucija, pogledalo je preko 100.000 pratitelja u nepunih tjedan dana od održavanja manifestacije. Sudionici Bisera mora stigli su iz Albanije, Australije, Austrije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Francuske, Indonezije, Irske, Italije, Jordana, Kanade, Malte, Mauricijusa, Nizozemske, Njemačke, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske, Švedske, Švicarske, Turske, Ukrajine i Velike Britanije. Jako nam je drago da je upravo i ovogodišnji ukupni pobjednik Bisera mora Petar Vlak iz Splita, a koji aktivno sudjeluje u svim programima treninga za profesionalce – što dokazuje da se ulaganje u znanje i vještine isplati – donosi nove kompetencije i odlična je platforma za profesionalne uspjehe i izvrsnost.

Osim kulinarskog dijela, uz brojne aktivnosti i cijenjene goste, samo otvorenje je, kako smo doznali od ŠKMER-a, uveličao i Andrew Agius Muscat, glavni tajnik Mediterranean Tourism Foundation (MTF), malteške neovisne i iznimno relevantne međunarodne organizacija za javno-privatnu suradnju s ciljem povećanja potencijala održivog turističkog rasta diljem Mediterana i stabilnosti. Cilj MTF-a je oblikovanje turizma sredozemnih zemalja u započetoj dekadi, a posebno izrada zajedničke deklaracije o budućnosti turizma na kojoj je i ŠKMER surađivao prošle godine na njihovom velikom međunarodnom okupljanju na Malti.

Također, tijekom održavanja Bisera mora imenovani su novi, a potvrđeni i dosadašnji ambasadori ŠKMER za iduće četiri godine. Riječ je o kuharima iz raznih zemalja koji rade na međunarodnom promicanju Bisera mora kao mjesta okupljanja kuhara svijeta i razvitka struke. Dosad je, kako smo doznali od ŠKMER-a, sudjelovalo preko 1000 kuhara iz 30 zemalja što je ovoj manifestaciji priskrbilo status najvećeg kuharskog natjecanja na ovom dijelu Mediterana.

Više novosti:

× Javite nam se