Maslinovo ulje na jelovniku vrtićaraca
Mladom organizmu treba osigurati dovoljno vitamina, minerala i zdravih masnoća, a prehrana djece mora se temeljiti na kvalitetnim namirnicama visoke nutritivne vrijednosti. Kako bismo potaknuli djecu da jedu zdravije, važno je od samih početaka dohrane naglasiti važnost kvalitetnih namirnica. Uključivanje djece u pripremu obroka prilika je za razgovor o prednostima uravnotežene prehrane, a razvoje maštovitosti priprema obroka može postati zabavno iskustvo koje će djeca rado prihvatiti.
Mediteranska prehrana
Dr. sc. Vesna Bosanac, autorica knjige „Prehrana mladih sportaša“ i suradnica ŠKMER Kuharske Akademije pojašnjava: „Da bi se zadovoljila povećana potreba za energijom kod djece, udio masti u jelovniku uglavnom je veći nego kod odraslih i nije svejedno koji izvor masti preferiramo u prehrani djece. Odličan izvor zdravih masnoća svakako je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje treba redovito biti zastupljeno u prehrani djece i mladih odnosno preporuka je uvesti mediteransku prehranu koja obiluje vitaminima i antioksidansima.“
Mediteranska prehrana odnosi se na pravilnu i balansiranu prehranu koja osigurava sve nutritivno potrebne tvari s naglaskom na dovoljan unos voća, povrća, žitarica, mahunarki, ribe i naravno, svakodnevnu uporabu ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
„Konzumiranjem ekstra djevičanskog maslinovog ulja, djeca dobivaju vrijedne antioksidanse kao što su vitamin E, karotenoidi te polifenoli. Antioksidansi pozitivno djeluju na sve organe čovjeka ispoljavajući protuupalno, antikancerogeno, antialergijsko i antimikrobno djelovanje. Ekstra djevičansko maslinovo ulje od posebne je koristi za djecu – čuva njihovu nježnu kožu i pozitivno utječe na mozak koji se intenzivno razvija upravo u najranijoj dobi“, pojasnila je dr.sc. Vesna Bosanac.
Kada govorimo o kvalitetnoj prehrani djece, ekstra djevičansko maslinovo ulje preporučuje se ponajviše koristiti uz kuhano povrće (blitvu, špinat, brokulu, bob, tikvice…), povrće koje pripremamo kao salatu (krastavce, zelenu salatu, rajčice…), razna variva sa žitaricama i mahunarkama (npr. istarsku maneštru), domaće krem juhe, te, naravno, uz jela od mesa i ribe.
ORGULA NEWSLETTER
Prijavite se na naš newsletter
Vaši osobni podaci neće se zloupotrijebiti. Orgula se obvezuje etički odnositi prema svim prikupljenim osobnim podacima te ih neće dijeliti s trećim stranama.