Kako pripremiti zdrav i ukusan obrok za vrtićarca?

Zdrave navike usvajaju se u djetinjstvu i kao što je važno dijete poticati na dovoljno kretanja i dovoljno sna iznimno je bitno već od najranije dobi inzistirati na kvalitetnim prehrambenim navikama. Uslijed ubrzanog stila života, katkada se čini veoma komplicirano svakodnevno brinuti o uravnoteženim i nutritivno bogatim obrocima. A osobito kod djece koja će, naravno, uvijek radije odabrati manje zdravu varijantu. Zato je pred roditeljima važno pitanje: kako pripremiti zdrav, ukusan i djeci privlačan obrok?

Sami složite finu krem juhicu Tijekom djetinjstva rast i razvoj veoma je intenzivan stoga mladom organizmu treba osigurati dovoljno vitamina, minerala i zdravih masnoća. Zbog malog želuca prehrana djece mora se temeljiti na kvalitetnim namirnicama visoke nutritivne vrijednosti. Za dovoljan dnevni unos vitamina pokušajte prednost dati voću u odnosu na gotovi (uglavnom pun šećera) sok, budite kreativni pri pripremi domaćih povrtnih krem juhica koje se brzo spremaju (zašto juha ne bi bila u nekim djeci privlačim bojama; žute od bundeve, roze od cikle, zelene od brokule) i tako u potpunosti izbacite kupovne instant juhe. Dr. sc. Vesna Bosanac, autorica knjige „Prehrana mladih sportaša“ i suradnica ŠKMER Kuharske Akademije pojašnjava: „Da bi se zadovoljila povećana potreba za energijom kod djece, udio masti u jelovniku uglavnom je veći nego kod odraslih i nije svejedno koji izvor masti preferiramo u prehrani djece. Odličan izvor zdravih masnoća svakako je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje treba redovito biti zastupljeno u prehrani djece i mladih odnosno preporuka je uvesti mediteransku prehranu koja obiluje vitaminima i antioksidansima.“ Ključ je mediteranska prehrana Mediteranska prehrana odnosi se na pravilnu i balansiranu prehranu koja osigurava sve nutritivno potrebne tvari s naglaskom na dovoljan unos voća, povrća, žitarica, mahunarki, ribe i naravno, svakodnevnu uporabu ekstra djevičanskog maslinovog ulja. „Konzumiranjem ekstra djevičanskog maslinovog ulja, djeca dobivaju vrijedne antioksidanse kao što su vitamin E, karotenoidi te polifenoli. Antioksidansi pozitivno djeluju na sve organe čovjeka ispoljavajući protuupalno, antikancerogeno, antialergijsko i antimikrobno djelovanje. Ekstra djevičansko maslinovo ulje od posebne je koristi za djecu – čuva njihovu nježnu kožu i pozitivno utječe na mozak koji se intenzivno razvija upravo u najranijoj dobi“, pojasnila je dr.sc. Vesna Bosanac. Budući da antioksidansi čuvaju kvalitetu maslinovog ulja čak i pri izlaganju visokoj temperaturi, ovo se ulje može koristiti i za pripremu raznih pečenja, odnosno za termičku obradu hrane. A kada govorimo o kvalitetnoj prehrani djece, ekstra djevičansko maslinovo ulje preporučuje se ponajviše koristiti uz kuhano povrće (blitvu, špinat, brokulu, bob, tikvice…), povrće koje pripremamo kao salatu (krastavce, zelenu salatu, rajčice…), razna variva sa žitaricama i mahunarkama (npr. istarsku maneštru), domaće krem juhe, te, naravno, uz jela od mesa i ribe. Novo, potpuno prirodno Orgula Junior BIO maslinovo ulje sjajan je izbor za one koji svako jelo žele obogatiti kapljicom ukusnog potpuno prirodnog ulja nenametljive arome. Nekoliko savjeta kako djecu potaknuti da jedu zdravije:
  1. Već od prvih zalogaja kada krene dohrana budite uporni da dijete jede kvalitetne namirnice. Tako će se postupno navikavati na okus zdravih namirnica.
  2. Uključite djecu u pripremu obroka i usput razgovarajte s njima o dobrobiti kvalitetne prehrane. Djeca pamte njima zanimljive priče (Tko ne zna da se od mrkve bolje vidi?).
  3. Dajte mašti na volju pri pripremi obroka. Šareno, u raznim oblicima i već je zanimljivije, zar ne?

ORGULA NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter

Vaši osobni podaci neće se zloupotrijebiti. Orgula se obvezuje etički odnositi prema svim prikupljenim osobnim podacima te ih neće dijeliti s trećim stranama.

× Javite nam se