Vrtlarenje za djecu - što iz toga mogu naučiti?

Iako vrtlarstvo vole ljudi svih dobi, nekako se čini da je vrtlarenje za djecu posebna uživancija. Ne treba ih puno poticati da prime alatku ili zariju prstiće u zemlju pa ju proučavaju. Tu ljubav treba njegovati jer vrtlarenje uči mnogim važnim vještinama; odgovornosti, ljubavi prema prirodi i održivom načinu života, kreativnosti, istraživačkom duhu, znanjima o zdravoj prehrani i u konačnici, potiče na veću tjelesnu aktivnost.

Proljeće je idealno doba za krenuti u sadnju, pa je sada pravo vrijeme da prođemo nekoliko savjeta kako uključiti djecu u cijelu priču i napraviti da im bude zanimljivo. Na vama je samo da nabavite sjeme ili presadnice?

Uzgajati se može svugdje

Ako živite u kući i imate vrt, odvojite manji dio i neka on postane briga vašeg klinca – sreća i samopouzdanje kada se uberu ili skupe plodovi rada u vrtu bit će neizmjerni. Pripremite zemlju tako da ju malom motikom usitnite i ako je potrebno nahranite zemlju ekološkim gnojivom.

Ako živite u stanu, to ne znači da vrtlarenje za djecu otpada kao aktivnost. Pripremite kadice ili posude za biljke te plodnu zemlju koju možete kupiti u gotovo svakom većem trgovačkom centru.

Vrtlarenje za djecu – krenite sa začinskim biljem

Kod odabira kulture koju želite sijati ili saditi, pripazite da je riječ o nekim izdržljivijim kulturama koje se često koriste u kuhanju, jer će tako dijete brzo i često osjetiti čar korištenja bilja o kojima se brine. U tom je kontekstu začinsko bilje idealan izbor – jednostavno je za uzgoj (brzo raste, mogu se uzeti samo listovi biljke, dok korijen ostaje u zemlji pa biljka ponovno tjera izdanke) i ima široku primjenu u kulinarstvu.

Neka dijete posije sjeme u zemlju ili posadi presadnicu (možete ih kupiti na tržnici ili kod prodavača biljem). Ako biljku uzgajate u stanu, pronađite joj dobro osvijetljeno mjesto. Pojasnite djetetu više o životnim uvjetima biljke (svjetlost, tlo, voda) pa neka se samo brine da su svi ti uvjeti zadovoljeni – neka samo polijeva biljku i brine se da biljka ima optimalnu količinu vlage. Možete napraviti i tablicu kao podsjetnik pa kada polije svoje bilje neka to i zapiše.

Naraste pa se pojede

Jedna od prednosti uzgoja začinskog bilja (peršin, bosiljak, origano i sl.) jest da brzo raste pa će djeci biti zanimljive promjene koje se događaju. Kada biljka naraste do veličine da se može konzumirati ne zaboravite ju zbilja i uključiti u pripremu obroka! Vrtlarenje za djecu na ovaj način predstavlja odličan način učenja i primjene različitih sastojaka u prehrani.

Pripremite umak od rajčica s Orgula Junior Bio ekstra djevičanskim uljem i oplemenite ga vlastitim origanom ili domaćoj pizzi dodajte onaj prepoznatljivi miris upravo ubranog bosiljka pa cijeloj obitelji osigurajte hranjiv i ukusan obrok.  Kombinacije ovise samo o vašoj mašti, a jedno je sigurno – klinci će uživati i biti ponosni što svi za stolom jedu njihovih ruku djelo.

Ako vas zanima još ovakvih tema, ideja i sadržaja, zapratite nas na društvenim mrežama.

ORGULA NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter

Vaši osobni podaci neće se zloupotrijebiti. Orgula se obvezuje etički odnositi prema svim prikupljenim osobnim podacima te ih neće dijeliti s trećim stranama.

× Javite nam se