Trikovi s maslinovim uljem - pet savjeta koje ćete koristiti

Da je maslinovo ulje dobro za organizam znaju svi, ali znate li da maslinovim uljem možete sjajno ulaštiti drveni namještaj ili otvoriti patentni zatvarač kada zapne? Ovi trikovi s maslinovim uljem mogli bi biti nešto što ćete redovito primjenjivati, a ako vi imate neki trik koji smo preskočili, javite nam.

Uklanja šminku

Ako ste ostali bez tekućine za skidanje šminke, nekoliko kapi maslinovog ulja na vatici učinit će čudo. Prijeđite preko lica i kapaka i za nekoliko trenutaka uspjet ćete skinuti vodootpornu maskaru i sve nečistoće s lica. Nakon korištenja lice isperite toplom vodom.

Pomaže pri hrkanju

Znate li da, osim što je veoma neugodno za osobu koja pokušava spavati pored nekoga tko hrče, hrkanje je problem i za „hrkača“? Naime, uslijed hrkanja mozak ne dobiva dovoljno kisika što smanjuje kvalitetu sna i izaziva umor. Maslinovo ulje može doprinijeti smanjivanju hrkanja tako da prije spavanja osoba popije malo maslinovog ulja što će podmazati grlo i omogućiti neometan prolaz zraka. Pokušajte!

Čisti namještaj i „glanca“ metalne posude

Malo maslinovog ulja pomiješajte s octom ili limunovim sokom i dobit ćete odlično, organsko i potpuno sigurno sredstvo za čišćenje drvenih površina, idealno ako imate malo dijete ili kućne ljubimce. Ako svojim loncima i tavama od nehrđajućeg čelika ili mesinga želite vratiti stari sjaj utrljajte nekoliko kapi maslinovog ulja na čistu krpu i njome polirajte površinu. Ovakav „tretman“ spriječit će koroziju, tamnjenje i svakako produžiti život vašem posuđu.

Otvara patentne zatvarače

Koliko puta vam se dogodilo da dječja jaknica ili omiljene hlače imaju zatvarač koji se odbija otvoriti i zatvoriti? Nekoliko kapi maslinovog ulja utrljajte na zatvarač i nježno povlačite gore dolje. Ulje će podmazati sustav i sve će ponovno funkcionirati bez greške.

Skida naljepnice i tragove ljepila

Većina klinaca u nekom trenutku otkrije naljepnice i najveće je zadovoljstvo zalijepiti ih posvuda. A kada kažemo posvuda, mislimo posvuda – po zidovima, namještaju, na sve što mogu dosegnuti. Neke od tih naljepnica doista je teško skinuti, a da pritom ne ostane trag ili se ošteti površina. U tom slučaju maslinovo ulje spasit će stvar! Nanesite maslinovo ulje na ljepilo ili naljepnicu, ostavite da djeluje nekoliko minuta – trebalo bi se jednostavno skinuti bez ikakvih tragova. Ako ne uspije od prve, ponovite postupak.

Nadamo se da ćete probati neke od ovih ideja, jer bi vam trikovi s maslinovim uljem mogli spasiti stvar kada zaškripi. Ostajemo pri onome da je maslinovo ulje najbolje koristiti u kuhinji i uživati u okusu i prednostima za zdravlje, ali znati ovakve stvari kad zatreba, nije loše.

 

ORGULA NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter

Vaši osobni podaci neće se zloupotrijebiti. Orgula se obvezuje etički odnositi prema svim prikupljenim osobnim podacima te ih neće dijeliti s trećim stranama.

× Javite nam se