Šest dobrobiti maslinovog ulja za djecu

Za pravilan rast i razvoj, važno je naglasiti dobrobiti maslinovog ulja za djecu i njegovu ulogu u pravilnoj prehrani. Roditelji se često pitaju koje su namirnice optimalni saveznici u kvalitetnoj i uravnoteženoj prehrani, koje organizmu osiguravaju prijeko potrebne hranjive sastojke i optimalan dnevni unos energije. Tu je važno naglasiti da se energetske potrebe djece mijenjaju ovisno o dobi i aktivnostima, pa je važno da sva djeca jedu pet uravnoteženih obroka dnevno prema piramidi zdrave prehrane.

 

Zdrave masti – izuzetno važne

Među nutrijentima koje svakako dijete (a i odrasla osoba) treba konzumirati su masti, jer su one odgovorne za stvaranje energije, rast i održavanje svih staničnih funkcija. Kvalitetni izvori tzv. zdravih masnoća su prije svega maslinovo ulje i orašasti plodovi. Maslinovo ulje pripada u nezasićene masti, koje bi u prehrani trebale biti zastupljenije (25 – 35 %) nego zasićene masti (manje od 10 %).

Osim toga, kao  dobrobiti maslinovog ulja navodi se i unos esencijalnih kiselina poput gama-linolenske i linolne kiseline. One su neophodne za održavanje zdravlja čovjeka, pa tako i onih najmlađih. Zanimljiva je činjenica da je maslinovo ulje po sastavu najbliže majčinu mlijeku. Naime, ekstradjevičansko maslinovo ulje sadrži omega-3 i omega-6 u sličnim udjelima kao i masnoće u majčinu mlijeku te isti postotak linolne kiseline, što ga čini nezamjenjivom namirnicom za mijelinizaciju živčanih vlakana i razvoj mozga.

 

Šest dobrobiti maslinovog ulja za djecu:

  1. Bogato je vitaminima – djeca trebaju vitamine, a maslinovo ulje sadrži vitamin A (pomaže u održavanju zdravlja očiju i očuvanju imuniteta), vitamine B (razvoj mozga), vitamin D (za kosti) i vitamin E (očuvanje srca i krvožilnog sustava).
  2. Pomaže u apsorpciji vitamina D, izuzetno važnog antioksidansa u razvoju kostiju jer regulira kalcij i fosfor te potiče unos minerala bitnih za proces okoštavanja, što štiti od prijeloma kostiju.
  3. Pomaže u borbi protiv pretilosti kod djece – maslinovo ulje snižava razinu ukupnog kolesterola u krvi, LDL kolesterola i triglicerida (prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, studije pokazuju da je Hrvatska na visokom, petom mjestu u Europi prema udjelu djece s prekomjernom tjelesnom masom).
  4. Redovita konzumacija povezana je s nižom učestalošću kardiovaskularnih bolesti u odrasloj dobi (uslijed djelovanja omega-9 masnih kiselina).
  5. Zahvaljujući polifenolima (koji snižavaju razinu C-reaktivnog proteina u krvi, poznatijeg kao CRP), dokazano je da maslinovo ulje ima protuupalni učinak na organizam.
  6. Pomaže boljoj probavi – maslinovo ulje lako je probavljivo i pomaže u radu želuca te sprečava zatvor i grčeve.

 

Kap svaki dan

Da biste organizmu djeteta osigurali navedene učinke, važno je odabrati i konzumirati kvalitetno, ekstradjevičansko maslinovo ulje koje je očuvalo važne nutrijente. Također, s obzirom na osjetljiva dječja nepca, preporuka je uzeti ulje malo lakših organoleptičkih svojstava kako bi ga djeca lakše prihvatila.

Sve potrebne dobrobiti maslinovog ulja za djecu možete pronaći upravo u Orgula Junior BIO ekstra djevičansko ulje. Žličicu maslinova ulja trebate dodati u obrok riblje ili povrtne juhe jer će se tako poboljšati okus i energetska vrijednost, ali ne zaboravite da maslinovo ulje može biti odličan izvor masnoća u raznim desertima.

ORGULA NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter

Vaši osobni podaci neće se zloupotrijebiti. Orgula se obvezuje etički odnositi prema svim prikupljenim osobnim podacima te ih neće dijeliti s trećim stranama.

× Javite nam se