Maslinovo ulje – najbolji izvor zdravih masnoća od najmlađe dobi

Brojna istraživanja dokazuju blagodati korištenja maslinovog ulja tijekom cijelog života. Ali, kada je pravo vrijeme za uvesti maslinovo ulje u dohranu beba i kako odabrati ono pravo?

Maslinovo ulje – najbolji izvor zdravih masnoća

Nijedna faza života ne može proći bez unosa masti, a posebice je to važno u ranim godinama života. Od samog rođenja novorođenčad, dojenčad, a kasnije i djeca predškolske i školske dobi imaju potrebu za unosom masti, ali i svih ostalih hranjivih tvari. U samom početku novorođenčad i dojenčad sve hranjive tvari dobivaju putem majčinog mlijeka. Kada govorimo o prehrani beba, optimalno je maslinovo ulje uvesti u pripremu dohrane s otprilike 6 mjeseci starosti djeteta, dok ga je apsolutno preporučljivo koristiti kao glavni izvor masnoća kod djece predškolske i školske dobi. Zanimljiva je činjenica da novorođenčad u svojim prvim mjesecima unosi oleinsku masnu kiselinu, ključnu komponentu maslinovog ulja, putem majčinog mlijeka. Oleinska masna kiselina nije samo prisutna u majčinom mlijeku, već i u maslinovom ulju te je ujedno i ključan faktor koji doprinosi njegovim pozitivnim učincima na rast i razvoj djece.

Brojne blagodati

Maslinovo ulje bogato je antioksidansima koji su ključni u modulaciji tzv. imunološki modulirane upalne reakcije. Danas znamo da je oksidativni stres ključni pokretač imunološki posredovane upalne reakcije koja u konačnici dovodi do razvoja bolesti krvožilnog sustava poput ateroskleroze, šećerne bolesti pa čak i nekih vrsta karcinoma. Osim brojnih blagotvornih učinaka na cjelokupni razvoj organizma, maslinovo ulje u prehrani djece i mladih može biti i odličan saveznik u borbi protiv epidemije modernog doba – pretilosti. Nove znanstvene spoznaje govore u prilog tome da je dječji i adolescentni period ključan za razvoj pretilosti te da konzumacija maslinovog ulja smanjuje rizik od njezinog razvoja. Istraživanja su jasno pokazala da su djeca koja su redovito uključivala maslinovo ulje u svoju prehranu imala značajno nižu tjelesnu težinu u usporedbi s onima koji su preferirali druga biljna ulja ili masti životinjskog podrijetla. Ovaj zaključak svjedoči o važnosti maslinovog ulja kao sastavnog dijela prehrane djece i mladih, pridonoseći ne samo općem zdravlju, već i dugoročnoj borbi protiv ozbiljnih zdravstvenih problema. Uvođenje maslinovog ulja u prehranu već od ranog djetinjstva može biti ključno za stvaranje temelja zdravog načina života, pružajući zaštitu i podršku njihovom razvoju i blagostanju.

ORGULA NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter

Vaši osobni podaci neće se zloupotrijebiti. Orgula se obvezuje etički odnositi prema svim prikupljenim osobnim podacima te ih neće dijeliti s trećim stranama.

× Javite nam se