Maslinovo ulje i prehrana trudnica

S obzirom na svoj jedinstveni sastav, maslinovo ulje jedno je od najzdravijih ulja, a posebno se to izražava kada je u pitanju prehrana trudnica. Prednosti konzumacije maslinovog ulja za organizam vide se u svim fazama života (od prenatalne dobi do starosti), a posebno se naglašava uloga u poticanju pravilnog rasta i razvoja kao i očuvanja zdravlja. 

Maslinovo ulje i prehrana trudnica

Istraživanja dokazuju da prehrana bogata maslinovim uljem pozitivno utječe na razvoj nerođenog djeteta. Ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je esencijalnim hranjivim tvarima kao što su vitamini A, D, E i K, željezo i kalcij. Ovi nutrijenti ključni su za pravilan razvoj živčanog sustava, kostiju i mišića djeteta. Također, maslinovo ulje sadrži mononezasićene masne kiseline koje pomažu u održavanju zdravlja srca i krvnih žila trudnice.

Znanstvenici s Odjela za fiziologiju i farmakologiju Federalnog sveučilišta Santa Maria i Odjela za farmakološke i biomolekularne znanosti Sveučilišta u Milanu htjeli su dokazati kako maslinovo ulje djeluje na razvoj fetusa. „Za pravilan razvoj mozga djeteta u trudnoći, izuzetno su važne masne kiseline, a budući da konzumacija maslinovog ulja ima izvrsne rezultate kada gledamo pozitivne učinke na zdravlje, smatrali smo da bi trebalo biti sjajno i za prenatalno razdoblje“, pojasnila je prof. Marilise Escobar Burger, jedna od autorica istraživanja. Osim za bebu, konzumacija maslinovog ulja ima benefite i za trudnicu – pomoći će kod konstipacije, pridonijeti elastičnosti kože kao i održavanju tjelesne mase.

Maslinovo ulje i bebe

Nakon rođenja, maslinovo ulje može pružiti brojne prednosti zdravlju male bebe. Prva prednost maslinovog ulja je što predstavlja izvor zdravih masti. Naime, zdrave masti ključne su za pravilan razvoj mozga i živčanog sustava. Također, maslinovo ulje lako je probavljivo i sadrži važne omega-3 masne kiseline koje su ključne za moždanu funkciju. Uz navedeno valja istaknuti da je maslinovo ulje prirodni izvor vitamina E, nutrijenta važnog za održavanje zdrave kože bebe. Podsjećamo, konzumacija maslinovog ulja treba početi skupa s dohranom (nakon navršenih šest mjeseci života).

Maslinovo ulje i djeca

Djeca se razvijaju i rastu brzo, stoga je važno pružiti im hranjivu prehranu. Maslinovo ulje može biti ključna komponenta dječje prehrane iz nekoliko razloga.

  • Maslinovo ulje sadrži visoku razinu antioksidanata koji pomažu u jačanju imunološkog sustava djeteta i štite ga od bolesti.
  • Maslinovo ulje može pomoći u apsorpciji vitamina topljivih u masti, što osigurava da dijete dobiva sve vitamine koje mu je potrebno iz hrane.
  • Maslinovo ulje važan je saveznik u stvaranju pravilnih prehrambenih navika što za posljedicu ima i izbjegavanje velikog problema današnjice – prekomjerne tjelesne mase kod djece.

Koje maslinovo ulje odabrati?

Uz sve ove prednosti, važno je odabrati kvalitetno maslinovo ulje za optimalne rezultate. Najbolje je odabrati ekstra djevičansko maslinovo ulje jer taj proces zadržava sve korisne nutrijente te maslinovo ulje laganije arome koje će djeca lakše prihvatiti. Jeste li probali naše Orgula Junior BIO ekstra djevičansko maslinovo ulje?

ORGULA NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter

Vaši osobni podaci neće se zloupotrijebiti. Orgula se obvezuje etički odnositi prema svim prikupljenim osobnim podacima te ih neće dijeliti s trećim stranama.

× Javite nam se