Kako odabrati maslinovo ulje?

Pet koraka za lakši odabir

S obzirom na benefite koje ima na organizam, kvalitetno maslinovo ulje jedna je od onih namirnica koje biste uvijek trebali imati kod kuće – ali kako odabrati maslinovo ulje? Ovisno o vašem ukusu možete birati između slađih, nešto trpkijih ili blažih maslinovih ulja, ali da biste sigurni da uzimate najkvalitetnije ulje treba uzeti u obzir nekoliko ključnih čimbenika. Evo na što trebate obratiti pozornost:

Podrijetlo maslinovog ulja

Na svakoj etiketi mora biti istaknut ovaj podatak. Europska unija je vodeći je proizvođač, potrošač i izvoznik maslinovog ulja te se unutar EU provodi sveobuhvatno praćenje tržišta maslinovog ulja i vrijede strogi tržišni standardi kojima se osigurava standardizirana kvaliteta. Također, propisane su i točno definirane kategorije maslinova ulja (poput ekstra djevičanskog ulja) kako bi potrošači mogli biti sigurni u proizvod koji kupuju i koriste. Hrvatsko maslinovo ulje spada među najkvalitetnija maslinova ulja na svijetu što dokazuju brojna priznanja i nagrade na svjetskim natjecanjima.

Birajte ekstra djevičansko maslinovo ulje

Oznaka ekstra djevičansko maslinovo ulje odnosi se na najkvalitetnije ulje koje je dobiveno izravno iz ploda postupkom hladnog prešanja (mehanički postupak) te sadrži najviše 0,8 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja. Ako birate maslinovo ulje za vaše dijete, birajte ekstra djevičanska maslinova ulja blagih aroma, poput Orgula Junior BIO ekstra djevičansko maslinovog ulja.

Rok trajanja

Zapravo, iako će na etiketi pisati da ga je najbolje upotrijebiti u roku od 12, 24 ili 36 mjeseci, ekstra djevičansko maslinovo ulje nema rok trajanja. Oznaka trajanja zapravo je period za kojeg proizvođači garantiraju da će organoleptička svojstva (okus, miris..) odgovarati onima u trenutku proizvodnje. Međutim, ako ga pravilno skladištite, maslinovo ulje može se koristiti i nakon navedenog roka. Naša je preporuka da ne čekate istek, već da maslinovo ulje svakodnevno uključujete u pripremu hrane i tako organizmu osigurate važne nutrijente.

Pakiranje

Kako smo napomenuli, pravilno skladištenje maslinovog ulja jedno je od najvažnijih odrednica pri očuvanju kvalitete. Stoga je važno uzimati ulja pakirana u tamne boce (koje ga štite od svjetlosti koja uzrokuje oksidaciju i smanjiti hranjivu vrijednost). Jednom otvorenu bocu treba potrošiti u nekoliko mjeseci te ju držati daleko od vlage i sunca na temperaturama od 15 do 20 stupnjeva.

Cijena

Na tržištu se mogu pronaći brojni proizvođači i široki raspon cijena maslinovog ulja. Budući da danas znamo da maslinovo ulje odlično podnosi termičku obradu (kojom se ne mijenjaju svojstva ulja) i da može biti odličan izvor masnoća pri kuhanju, pečenju i prženju (čak za razne deserte) nešto povoljnija maslinova ulja mogu se koristiti za svakodnevnu pripremu hrane. Ona skupocjenija, kvalitetnija maslinova ulja idealno će obogatiti i začiniti svako jelo specifičnim okusom i nutritivnim bogatstvom, ali treba ih oprezno dozirati kako ne bi dominiralo okusom. Stoga, u kuhinji treba imati više vrsta maslinovog ulja te ih koristiti za različite funkcije.

I kako odabrati maslinovo ulje? Da biste bili sigurni da uz višu cijenu dolazi i kvaliteta, pri odabiru ulja obratite na gore navedene značajke (podrijetlo, kiselost, primjerena ambalaža). Zavirite u našu ponudu, zapratite nas online i budite sigurni da birate kvalitetno i ukusno

ORGULA NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter

Vaši osobni podaci neće se zloupotrijebiti. Orgula se obvezuje etički odnositi prema svim prikupljenim osobnim podacima te ih neće dijeliti s trećim stranama.

× Javite nam se