Kako navesti dijete da jede zdravo?

Pitanje kako navesti dijete da jede zdravo, kada odbija zdravu hranu, često je pitanje sve više roditelja. Nećemo se služiti trikovima, ali u ovom ćemo tekstu navesti par koraka kako djetetu usaditi zdrave navike od početka.

Prema istraživanju koje je provelo Sveučilište u Michiganu, SAD gotovo svi ispitani roditelji (97 %) smatraju da će prehrambene navike stečene tijekom djetinjstva imati doživotni utjecaj na zdravlje njihovog djeteta. Ipak, tek njih 17 % prehranu svoje djece ocjenjuje zdravom, a nešto više od trećine ispitanika uvjereno je rade dobar posao kada su u pitanju prehrambene navike svog djeteta. Navodi se i da je jedan od velikih izazova zbog kojih rjeđe djetetu nude kvalitetnije obroke, činjenica da djeca ne žele i odbijaju jesti ono što možemo nazvati zdravom hranom. Koji su razlozi za to?

Razlozi zašto djeca odbijaju zdravu hranu

Jedan od razloga je taj što djeca, osobito najmlađa djeca, imaju prirodnu sklonost prema slatkim i visokokaloričnim namirnicama. Naime, namirnice bogate energijom potrebne su za preživljavanje i rast i potrebu za njima nosimo kao genetsko nasljeđe iz prošlosti. U kontekstu današnjice to može biti problematično jer mnoge djeci ukusne  i dostupne namirnice sadrže jako malo ili nimalo hranjivih tvari.

Drugi razlog zašto djeca odbijaju jesti zdravo je što djeca prvenstveno uče oponašanjem i ako ćete sami radije birati nezdravu hranu, djeca će činiti to isto. Također, osobito senzorički osjetljivija djeca mogu biti jako izbirljiva kada je riječ o teksturi, mirisu ili izgledu hrane do te mjere da odbijaju probati nešto što ih vizualno odbija.

Kako navesti dijete da jede zdravo?

Kako bi utjecali na usvajanje što boljih prehrambenih navika, roditelji mogu učiniti nekoliko koraka.

  • Budite pozitivan primjer svojoj djeci: Teško je očekivati da će dijete zavoljeti kuhano povrće, ako vas vidi da vi za ručak radnije jedete fast food. Isto tako, ako je dogovor da nema slatkog prije ručka, a poslije ručka (ako pojede dovoljnu količinu) se može počastiti omiljenim slatkišem, onda ga poštujte i nemojte se vi pritom „švercati“. Nadalje, dokazano je da već trudnice odabirom namirnica utječu na preferencije u prehrani kod svog budućeg djeteta – dakle, budite primjer od početka.

  • Stvarajte pozitivan odnos prema hrani: Izgovaranje rečenice tipa „Ni ja nisam jeo kelj pa vidi kako sam sad velik“ ili „Pusti ga, jest će voće kad naraste“ nije mudra komunikacija s djetetom ili ispred djeteta. Dijete to pamti i rado će koristiti ovaj argument kada god ispred njega stavite nešto što nije čokolada ili pommes frites.

  • Uključite dijete u pripremu hrane: zajednička priprema obroka može biti izvrsna prilika da razgovarate i provedete kvalitetno vrijeme s djetetom. Možete mu pojasniti zašto je važno jesti zdrave namirnice, kako one utječu na organizam, koje su posljedice nezdrave prehrane i slično. Dijete će se ovako osjećati upućenim te će svakako biti motiviranije jesti što je pripremilo.

  • Pokažite kreativnost: djeca će radije kušati vizualno privlačnu hranu; koristite razne oblike, boje da tanjur izgleda zabavnije. Ili osmislite priču o utjecaju hrane (svi smo jeli špinat nakon gledanja Popaja, zar ne?).

  • Strpljenje da, isključivost ne: ponekad će biti potrebno djetetu i više puta ponuditi određene namirnice. Nemojte odustati već nakon prvog puta – promijenite teksturu ili način pripreme. Dobra je ideja i djeci ponuditi izbor među zdravim varijantama obroka ili se dogovarati što ćete pripremati za jelo jer im to daje osjećaj kontrole i sudjelovanja.

Zdrave navike stječu se već u najranijem djetinjstvu pa ako vas zanima kako navesti dijete da jede zdravo, počnite rano. U prehranu vašeg djeteta uključite kvalitetne namirnice koje će doprinijeti pravilnom rastu i razvoju kao i stvaranju imuniteta. U tom kontekstu postoje namirnice koje trebaju biti dio prehrane od prvih žličica krute hrane. Jedna od njih je svakako ekstra djevičansko maslinovo ulje koje ima brojne blagodati na organizam djece i odraslih. Kako bi dijete lakše prihvatilo okus, ponudite im ona ekstra djevičanska maslinova ulja laganijih i prozračnijih aroma, poput Orgula Junior BIO ekstra djevičansko maslinovog ulja.

ORGULA NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter

Vaši osobni podaci neće se zloupotrijebiti. Orgula se obvezuje etički odnositi prema svim prikupljenim osobnim podacima te ih neće dijeliti s trećim stranama.

× Javite nam se