Kada uključiti maslinovo ulje u dohranu kod beba?

Maslinovo ulje – među prvim namirnicama kada krene dohrana za bebe

Poznato je da je maslinovo ulje iznimno hranjiva namirnica koja obiluje snažnim oksidansima te da predstavlja idealan izvor zdravih masnoća. A znate li da su potrebe za dnevnim unosom masti veće u djetinjstvu? Naime, tijekom ranije životne dobi organizam se ubrzano razvija, uključujući i razvoj mozga koji se najvećim dijelom sastoji upravo od masti te za pravilan razvoj treba dovoljan unos zdravih masnih kiselina iz hrane. Upravo zato nutricionisti savjetuju da se maslinovo ulje uvede u prehranu već u najranijoj dobi, odnosno od napunjenih šest mjeseci djetetova života. „Kada govorimo o maslinovom ulju, u prehrani djece valja koristiti isključivo ono najbolje, a to je ekstra djevičansko maslinovo ulje“, naglašava suradnica ŠKMER Kuharske Akademije dr. sc. Vesna Bosanac te pojašnjava: „Ulje s ovom oznakom dobiva se izravno iz ploda masline mehaničkom obradom bez kemijskih ili drugih dodataka u uvjetima koji ne dovode do promjene kvalitetnih sastojaka ulja što ju čini potpuno prirodnom namirnicom i odličnim izvorom zdravih masti kod beba i djece“.

Koji okus odabrati?

Okusi ekstra djevičanskog maslinovog ulja ovise o mnogim parametrima – sorti maslina, agrotehničkim uvjetima uzgoja, klimi, zrelosti plodova u vrijeme branja kao i o načinu prerade. Dr. sc. Vesna Bosanac, inače i autorica knjige „Prehrana mladih sportaša“, predlaže: „Najbolje je u kući imati ekstra djevičanska maslinova ulja različitih okusa i koristiti ih ovisno o tome kome pripremate hranu te koje namirnice pritom koristite. Blaža ulja dobro će ići uz namirnice nježnih okusa prikladnih dječjoj dobi te će se sjajno spojiti s prvim povrtnim kašicama poput onih od lešo kuhanih tikvica ili krumpira dok će odrasli više uživati u pikantnijim ekstra djevičanskim maslinovim uljima bez obzira konzumiraju li se uz povrtna, riblja jela ili mesna jela.“

Zahvaljujući ugodnoj laganoj aromi i potpuno prirodnom podrijetlu novo Orgula Junior BIO maslinovo ulje idealno će obogatiti prve konkretne zalogaje beba koje tek kreću u otkrivanje novih okusa te osigurati izvor potrebnih zdravih masnoća.

ORGULA NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter

Vaši osobni podaci neće se zloupotrijebiti. Orgula se obvezuje etički odnositi prema svim prikupljenim osobnim podacima te ih neće dijeliti s trećim stranama.

× Javite nam se