Berba maslina za djecu – 5 razloga zašto trebaju sudjelovati?

Zašto je berba maslina za djecu idealna aktivnost? Što je značilo „Dušni dan, skale van“? Zašto je berba maslina idealan način za povezivanje s prirodom i bliskim ljudima? I koje su to glavne koristi koje djeca mogu izvući iz ovakve aktivnosti? U nastavku bloga bavit ćemo se ovim pitanjima, dok vi ovako nešto stavljate u svoj obiteljski kalendar.

Berba maslina za djecu – iskustvo koje će pamtiti

Masline su se nekada brale kasnije nego danas, a sama je berba trajala dulje. “Dušni dan, skale van”, tako se govorilo, a maslinari su u svoje maslinike odlazili sve do blagdana sv. Stjepana.  


Danas to izgleda ovako: krajem listopada i početkom studenog maslinici su puni ljudi. Okupe se obitelj, prijatelji i susjedi pa zajedno pobiru plodove. Povezani su u zajedničkom radu, borave na svježem zraku, “odmaraju” od svakodnevnih zadataka, provode vrijeme u kojem puno razgovaraju, prepričavaju doživljaje, smiju se i, naravno, jedu na travi ili među grotama… I dalje je to poseban doživljaj, pa je berba maslina za djecu nešto što trebaju doživjeti, a mi vam donosimo 5 glavnih razloga zašto je tome tako.

  1. Vrijeme provedeno na zraku i suncu: Preporuka je stručnjaka da djeca u dobi od 5 do 11 godina provode barem sat vremena dnevno na otvorenom prostoru i svježem zraku. I to ne isključivo u idealnim vremenskim uvjetima. Drugim riječima, ako će tijekom berbe puhati bura (naravno, ne orkanska), uz kapu na glavi i primjernu jaknu, za djecu nema nikakve opasnosti. Ako imate sreće da je tijekom berbe vrijeme sunčano, “opremit” ćete klinca vitaminom D koji ima veliku ulogu u očuvanju zdravlja organizma. Osim toga, boravak na svježem zraku i suncu osigurat će bolji i kvalitetniji san.

  2. Kvalitetnija igra: Ako vam se nekada čini da se moderna djeca više ne znaju igrati ni sa čim osim na raznim ekranima, odvedite ih u prirodu. Penjanje po stablima, skupljanje plodova, slobodna igra… Sve te aktivnosti kod djece pozitivno utječu na razvijanje kreativnosti, ali i njihovih motoričkih sposobnosti. A maslinik može biti idealno mjesto za igru! Sjećate li se pikulanja? Pokažite djeci neke stare igre koje se mogu jednostavno igrati u masliniku – zabavljat će se satima i neće niti pomisliti na tablet ili mobitel.

  3. Bolje radne navike: Poznata talijanska pedagoginja i liječnica Maria Montessori utemeljila je istoimenu metodu odgoja prema kojoj je razvijanje radnih navika kod djece izuzetno važno od ranog djetinjstva. Ona navodi da bi dijete od dvije, tri godine trebalo sudjelovati u postavljanju stola, miješenju tijesta rukama ili nalijevanju tekućine iz malog vrča u čašu. Isto tako, dvanaestogodišnjaci i stariji trebali bi samostalno pripremati jednostavan obrok ili odlaziti u kupnju namirnica. Što god mislili o njezinim preporukama, možemo se složiti da djeca trebaju “raditi” i usvajati radne navike. U tom kontekstu, sudjelovanje u branju maslina može biti izvrsna prilika da nešto nauči o vrijednosti rada. I ono što je s branjem maslina odlično – dijete može vidjeti proces stvaranja maslinova ulja i spoznati uzročno-posljedičnu vezu u lancu nastanka hrane.

  4. Voljet će i poštovati prirodu: Djeca koja često borave u prirodi, vole prirodu. A ako ju vole, htjet će se brinuti za nju. Ne zaboravite, vi ste im najbolji uzor. Stoga, koristite sve oko sebe kao primjer i povod za razgovor – ako u masliniku pronađete staru plastičnu čašu ili vrećicu, pokažite ju djeci. Ispričajte im kako ta vrećica može ostati u masliniku godinama ako ju pravilno ne zbrinemo. Neka pomažu prikupiti sav otpad koji ste stvorili taj dan i neka maslinik ostane čist kada odlazite. Pokažite im bube, gušteriće ili ptičice. Učite ih da ih se ne smije ometati jer su dio prirode i imaju svoju ulogu u njoj. Osvijestite im zašto je važno čuvati prirodne resurse na primjeru divnog ekosustava u kojem se nalazite.

  5. Nema takvog team buildinga: Nedostatak vremena i još više kvalitetnog vremena provedenog s djecom sve je češći problem s kojim se susreću brojni roditelji. Obveza je jako mnogo, što vaših (posao, pospremanje, kupnja…), što njihovih (škola, vrtić, treninzi, dječji rođendani…). Nekada se čini da je dan prekratak za bilo koje drugo pitanje osim kako je bilo u vrtiću ili školi. Zato tijekom tih nekoliko dana u masliniku zaboravite posao i brige, uživajte u fizičkom radu i umoru koji se liječi kvalitetnim snom. Posvetite se svojem djetetu, prirodi i, jednostavno, opustite se – jer to je najbolji team building na koji ćete ići ove godine.

Za roditelje koji nemaju priliku stvarati maslinovo ulje iz vlastitih maslinika ili berba maslina za djecu nije opcija, a žele samo najbolje i organsko za svoju djecu, preporučujemo Orgula Junior BIO ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje je namijenjeno djeci svih uzrasta.

ORGULA NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter

Vaši osobni podaci neće se zloupotrijebiti. Orgula se obvezuje etički odnositi prema svim prikupljenim osobnim podacima te ih neće dijeliti s trećim stranama.

× Javite nam se